dinsdag 30 september 2008

Volcan Póas





Zaterdag (27 september) maken we een uitstapje naar vulkaan Póas, de op één na grootste actieve vulkaan ter wereld, is ons verteld (welke is nummer 1? Wie het weet, mag het zeggen). Als de lluvia (regen) stopt en de wolken even wegtrekken, zien we het blauwe kratermeer in de diepte liggen; mooi! Op Google Earth kijken naar Volcan Póas? De coördinaten zijn N 10°11.441’ en W 084°13.953’.

Intercultura Costa Rica


Iets meer over Intercultura Costa Rica, onze taalschool in Costa Rica. De school heeft een campus in Heredia vlakbij hoofdstad San José en een dependance in Sámara aan de Pacifische kust. Elke dag krijgen we vier uur Spaanse les, daarnaast zijn er allerlei activiteiten: tours in de omgeving, dansles, kookles, etcetera. We slapen in Heredia bij een gastgezin, waar we ook ontbijten en ’s avonds eten. We kunnen de hele dag op de campus terecht, overal zijn zitjes waar je kunt leren, lezen, praten of internetten (op je eigen laptop of op een van de campuscomputers). ´s Middags en ´s avonds komen er veel lokale studenten om Engels te leren. Het is ook mogelijk om je op te geven voor een intercambio, een gesprek waarbij de student Engels Engels spreekt en de student Spaans… juist. Wij zijn er nog niet aan toe om hele gespreken te voeren in het Spaans, maar veel studenten maken er gebruik van. In een week leren we superveel. Helemaal omdat we in een gastgezin zitten en dus zo ongeveer 16 uur per dag worden geconfronteerd met het Spaans. www.interculturacostarica.com

Huesos


Ik noemde hem consequent Huevos, tot ik er halverwege de week tijdens een ontbijt achterkwam dat huevos ‘eieren’ betekent. Toch maar even zijn halsband checken: Huesos dus.

Lulu


Normaal gesproken draagt ze een roze jurkje of mini-sweater, maar ze was hier net uit bed, dus… (ja inderdaad, we hebben het over de hond, niet over gastzus Melina).

Nosotros y mama Carmen


Variatie recept

Het Costa Ricaanse recept is lekker, maar met die bonen is het voor ons toch niet helemaal een toetje. Wij bedachten dat het misschien ook lekker is met een laag mascarpone, vermengd met speculaas en koekkruiden (lang leve de blender). Dan laat je de bonenpuree en de geraspte kaas weg. Wie een keuken tot zijn beschikking heeft, kan het proberen. Laat het ons weten! Andere varianten zijn ook welkom...

Recept: pastel de plátano maduro


Tijdens onze eerste kookles in Costa Rica maken we ‘Pastel de plátano maduro’, een zoet gerecht dat soms als toetje wordt geserveerd en soms als ‘hoofdmaaltijd’.
Een vrije vertaling van het recept (do try this at home):
10 bakbananen (hoe zwarter, hoe zoeter)
1 blik bruine bonenpuree (volgens mij hebben we dat in Nederland niet, doe dus maar gewoon een blik bruine bonen in de blender)
½ kilo kaas (belegen of oud, geraspt)
Kruidnagels (kun je ook weglaten)
Kaneel naar smaak
Vanille naar smaak
Suiker naar smaak

Kook de gepelde bananen in suikerwater 15 tot 20 minuten tot ze zacht zijn. Haal de bananen uit het water, bestrooi ze met de kruiden en prak alles door elkaar met een vork. Bedek de bodem van een ovenschaal met de bananenpuree. Daar overheen gaat een laag bonenpuree en daaroverheen een laag geraspte kaas. Eindig met een laag geprakte banaan (maak er balletjes van, sla die plat tussen je handen en boetseren maar). Wat kaneel erover, tien minuten in de oven en warm opdienen. Voilá: een typisch dulce (toetje) Costarricense.