dinsdag 30 september 2008

Recept: pastel de plátano maduro


Tijdens onze eerste kookles in Costa Rica maken we ‘Pastel de plátano maduro’, een zoet gerecht dat soms als toetje wordt geserveerd en soms als ‘hoofdmaaltijd’.
Een vrije vertaling van het recept (do try this at home):
10 bakbananen (hoe zwarter, hoe zoeter)
1 blik bruine bonenpuree (volgens mij hebben we dat in Nederland niet, doe dus maar gewoon een blik bruine bonen in de blender)
½ kilo kaas (belegen of oud, geraspt)
Kruidnagels (kun je ook weglaten)
Kaneel naar smaak
Vanille naar smaak
Suiker naar smaak

Kook de gepelde bananen in suikerwater 15 tot 20 minuten tot ze zacht zijn. Haal de bananen uit het water, bestrooi ze met de kruiden en prak alles door elkaar met een vork. Bedek de bodem van een ovenschaal met de bananenpuree. Daar overheen gaat een laag bonenpuree en daaroverheen een laag geraspte kaas. Eindig met een laag geprakte banaan (maak er balletjes van, sla die plat tussen je handen en boetseren maar). Wat kaneel erover, tien minuten in de oven en warm opdienen. Voilá: een typisch dulce (toetje) Costarricense.

Geen opmerkingen: